Víctimes dels bombardejos de la Guerra Civil a Barcelona, amb noms i cognoms 2018-03-16T15:28:21+00:00

Víctimes dels bombardejos a Barcelona

En els 800 dies de bombardejos que va patir la ciutat de Barcelona, es calcula que hi va haver 2.700 víctimes. Tot i això, després de molt treball de camp, l’historiador Joan Villarroya només va aconseguir tenir el registre de 2.404, i d’aquestes, 2.017 han estat identificades. Cerqueu en aquesta llista el nom, l’edat, el dia de la mort i el lloc de defunció de cada una d’elles.

La base de dades de Joan Villaroya

Aquesta llista és el nucli de tot l’especial ‘Barcelona sota les bombes’, i el responsable inicial de la base de dades és l’historiador Joan Villarroya i Font. La primera llista surt de l’apèndix de la seva tesi de llicenciatura, ‘Els bombardejos de Barcelona durant la Guerra Civil (1936-1939)’, publicat el 1981.

La tesi eren 2.227 línies amb la informació següent: número de registre del llibre de defuncions judicials de l’Hospital Clínic, nom i cognoms. En 742 casos, el 33 %, constava també l’edat i en 1.207 casos, el 54 %, la ubicació de la mort. En només 704 casos, el 32 %, es donaven les dues informacions, que l’autor havia contrastat en el registre civil de defuncions de la ciutat de Barcelona.

Faltava informació sobre els morts per bombardeig entre el 13 de febrer i el 15 d’octubre del 1937. En aquest cas, la informació es va treure de la llista de víctimes de ‘Barcelona bombardejada’, del projecte El cost humà de la Guerra Civil, del Centre d’Història Contemporània. Aquest centre fa més de 30 anys que cerca documents al Registre civil, arxius de l’Hospital de Sant Pau i de l’Hospital Clínic, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, registres de cementiris, l’Arxiu Municipal Contemporani, els jutjats d’instrucció i el Centre Documental de la Memòria Històrica a Salamanca, entre d’altres.